Onderhoudtips

Hakhoutbeheer

Hakhoutbeheer is een vorm van beheer waarbij de stam op jonge leeftijd regelmatig wordt afgezet tot op de stoof of stobbe (10cm boven de stambasis). Nieuw hakhout wordt best de eerste maal afgezet 7 jaar na aanplanting. Vroeger afzetten is niet verstandig omdat het wortelstelsel dan nog onvoldoende ontwikkeld is. De omlooptijd (de tijd tussen twee knot- of hakbeurten) is soortafhankelijk: trage groeiers zoals eik om de 7 à 8 jaar, snelle groeiers als gewone es en wilg mag je om de 5 jaar afzetten. Een kortere omlooptijd is af te raden omdat u dan de plant gaat uitputten. De takken worden schuin afgezaagd om insijpeling van regenwater en inrotting tegen te gaan. Hakhoutbeheer wordt in de herfst en winter uitgevoerd. Kap niet de gehele oppervlakte ineens weg. Bij houtkanten van tenminste 50 meter wordt er per kapbeurt ten hoogste 1/4 van de totale lengte afgezet. Zowel op houtkanten als bosjes kan u hakhoutbeheer toepassen.

Middelhoutbeheer

Middelhoutbeheer is de combinatie van een hakhoutlaag met opgaande bomen. Deze bosbedrijfsvorm was erg populair doorheen de eeuwen omdat hierin regelmatig brandhout gekapt kon worden en ook dik werkhout geoogst kon worden.

Knotten

Een boom die op jeugdige leeftijd is afgetopt op een hoogte van gemiddeld 2 meter en waar opnieuw takken op groeien op een bolvormig gedeelte van de stam (de knot) wordt een knotboom genoemd. De takken worden periodiek afgezaagd.

Snoeien

Periode

  • September tot maart. Vermijd snoei in het voorjaar om in de haag broedende vogels niet te verstoren.
  • Snoei bij bewolkt weer om verbranding door zon te voorkomen.

Strakke haag

  • snoei minstens om de 2 jaar tot 2 keer per jaar, in de winter en eventueel in juli.
  • Optimale snoeivorm: piramidaal (bovenste takken verder terugsnoeien als onderderste takken). Zo krijgen ook de onderste takken nog voldoende licht waardoor je haag tot beneden een vrij dichte structuur behoudt.

Uitgroeiende heg

Snoei in de beginfase enkel de takken weg die storen: gebroken takken, dode takken, kruisende of schurende takken. Na enkele jaren worden er minder zijscheuten gevormd en gaan de stangels vaak verhouten. Stuurt dit u, laat dan de jonge scheuten staan en verwijder enkele zwaardere takken bij de stam. snoeien die je om de 5 (of meer) jaar.