Oogstweetjes

Wist je dat het populaire zaad van haagbeuk en hazelaar moeilijk te oogsten is? Hazelnoten zijn immers niet alleen in trek bij de kweeksector, maar ook bij eekhoorns, muizen en vogels. Vaak zijn deze diertjes al met de hazelnoten weg wanneer de oogstteam arriveren.

Wist je dat je met 1 kg hazelnootjes zo’n 350 hazelaars opkweekt en met 1 kg proppen van zwarte els maar liefst 15.000 elzenboompjes?

Wist je dat een volle zak lindezaad minder weegt dan een handvol rozenbottels?

Wist je dat het hout van de wegedoorn in de ijstijd verwerkt werd tot houtskool?

Wist je dat de wegedoorn waardplant is voor onder andere de cintroenvlinder en het boomblauwtje? Dat wil zeggen dat hun rupsjes of larven van deze plant eten zodat ze kunnen groeien en verpoppen.

Wist je dat er van 400 kg vers geplukte sleedoornbessen slechts 50 kg zuiver zaad overblijft wanneer ze in de kwekerij geschoond worden? Hieruit kunnen circa 135.000 jonge sleedoornplantjes opgekweekt worden. Na twee jaar zijn plantjes klaar om uit te planten.

Wist je dat de rijpe bessen van gelderse roos naar zweetvoeten ruiken. Het vers geplukt goedje een paar dagen in een gesloten auto laten liggen, heeft gegarandeerd tot gevolg dat je de auto de komende dagen alleen ter jouwer beschikking hebt.

Wist je dat de haagbeuk de voorbije eeuw grotendeels uit ons landschap vedween? Maar de haagbeukbossen zijn van groot belang als genenbrongebied van bijzondere en zeldzame autochtone bomen en struiken en herbergen een rijke boskruidenflora. Ook uit cultuurhistorisch standpunt zijn haagbeuken niet meer weg te denken uit ons landschap.